Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής, αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες των καταναλωτών του λεκανοπεδίου με τη λειτουργία των κεντρικών θερμάνσεων και την ανάγκη τους για εξασφάλιση αποτελεσματικής θέρμανσης, εφαρμόζει ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αυτόνομη σύνδεση μεμονωμένων διαμερισμάτων με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η ΕΠΑ Αττικής χρηματοδοτεί το κόστος μετατροπής/εγκατάστασης θέρμανσης αυτόνομης σύνδεσης μεμονωμένου διαμερίσματος (ανεξαρτήτου της ισχύος λέβητα) το ανώτατο μέχρι του ποσού των 1.200 € (συμπ. ΦΠΑ), το οποίο θα αποπληρώνεται σε διάστημα 2 ετών σε 12 διμηνιαίες δόσεις μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης φ.α.

Επιπρόσθετα, αναπροσαρμόζει τα τέλη σύνδεσης για τις μεμονωμένες συνδέσεις διαμερισμάτων με στόχο να κάνει ακόμα πιο προσιτή στους καταναλωτές τη δυνατότητα πλήρους αυτονόμησης. Έτσι, ένα διαμέρισμα που ανήκει σε πολυκατοικία 2-4 διαμερισμάτων θα καταβάλλει 200 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ ένα διαμέρισμα που ανήκει σε πολυκατοικία με 5 ή περισσότερα διαμερίσματα θα καταβάλλει 100 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Παράλληλα, στη τελευταία κατηγορία προσφέρεται επιπλέον για την περίοδο προσφοράς έκπτωση 50%.

Οι καταναλωτές που θα επιλέξουν την αυτονόμηση στη θέρμανση επωφελούμενοι και από τα πρωτοποριακά προγράμματα προσφορών της ΕΠΑ Αττικής, θα απολαύσουν από την πρώτη ημέρα σύνδεσης τα οφέλη του φυσικού αερίου, δηλαδή:

- Απόλυτη αυτονόμηση στη θέρμανση και χρήση της, με βάση αποκλειστικά τις προσωπικές ανάγκες και δυνατότητες χωρίς εξάρτηση από οποιονδήποτε άλλον.

- Αποτελεσματική θέρμανση του διαμερίσματος μέσω του υπάρχοντος κυκλώματος των καλοριφέρ.

- Άμεση παροχή ζεστού νερού χρήσης.

- Εξοικονόμηση στη θέρμανση που ξεπερνά το 40% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και για το ζεστό νερό άνω του 55% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα.

- Ακρίβεια στην κατανάλωση σύμφωνα με τον εγκαταστημένο μετρητή φυσικού αερίου που αντιστοιχεί στο διαμέρισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζεται το χρηματοδοτικό πρόγραμμα μετατροπής εγκατάστασης για κεντρικές θερμάνσεις κτιρίων, καθώς και η προσφορά εκπτώσεων έως 100% στα τέλη σύνδεσης, ανάλογα με  την εγκατεστημένη ισχύ λέβητα του κτιρίου.

Οι προσφορές της ΕΠΑ Αττικής θα ισχύουν μέχρι τις 21 Μαρτίου 2014.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τους όρους των προσφορών δίνονται στην 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης Καταναλωτών 1133, στο Δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Εμπορικών Συνεργατών της ΕΠΑ Αττικής, στα σημεία εξυπηρέτησης πελατών (Σύνταγμα: Ξενοφώντος 8 & Φιλελλήνων, Αθήνα: Λεωφόρος Αθηνών 31-33 & Σπ. Πάτση), καθώς και στην εταιρική ιστοσελίδα ---.aerioattikis.gr.

 

Σύνδεση με ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση κατ’ οίκον

Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που να χρηματοδοτεί εξολοκλήρου την τοποθέτηση εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο προτείνουν οι τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στους περιφερειάρχες και το ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Εθνους της Κυριακής", οι τρεις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας ζήτησαν από τους αντίστοιχους περιφερειάρχες τους την εκπόνηση κοινοτικής δράσης στα πρότυπα του "Εξοικονόμηση κατ' οίκον" με την οποία θα δίνεται συνδυαστικά επιδότηση και άτοκο δάνειο για το κόστος εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο.

Οι τρεις ΕΠΑ κάνουν αυτή την πρόταση στο πλαίσιο της προώθησης μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αιθαλομίχλης.

 

Επιστολή στον Σγουρό

Η ΕΠΑ Αττικής με επιστολή της στον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό υποστηρίζει ότι με το πρόγραμμα ενίσχυσης είναι δυνατόν να συνδεθούν 600.000 νοικοκυριά. Τόσα είναι τα διαμερίσματα στην Αθήνα που ενώ έχουν δίκτυο διανομής αερίου, εντούτοις οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν προχωρήσει στη σύνδεση, μια και το κόστος της εγκατάστασης είναι απαγορευτικό για εκείνους. Σημειώνεται ότι για μια αυτόνομη θέρμανση το νοικοκυριό θα χρειαστεί 2.000 με 2.500 ευρώ, ενώ για μια κεντρική θέρμανση πολυκατοικίας η δαπάνη ανεβαίνει στα 6.000 ευρώ.

Κατά την ΕΠΑ Αττικής ναι μεν στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον" είναι επιλέξιμη η δαπάνη της μετατροπής του συστήματος από πετρέλαιο θέρμανσης σε φυσικό αέριο, ωστόσο απαιτείται η 100% συμφωνία όλων των ιδιοκτητών.

Η ολοκληρωμένη πρόταση προβλέπει τη δημιουργία τριών κατηγοριών ωφελουμένων:

Η πρώτη είναι με ατομικά εισοδήματα μικρότερα των 12.000 ευρώ και οικογενειακά κάτω των 20.000 ευρώ. Γι' αυτή την κατηγορία η πρόταση είναι να δίνεται επιχορήγηση για το 70% της δαπάνης και για το υπόλοιπο 30% να χορηγείται άτοκο δάνειο με επιδότηση επιτοκίου στο 100%.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τα ατομικά εισοδήματα από 12.001 μέχρι 40.000 ευρώ και τα οικογενειακά από 20.001 μέχρι 60.000 ευρώ. Η επιχορήγηση θα δίνεται για το 35% και το 65% της συνολικής δαπάνης θα είναι με άτοκο δάνειο.

Στην τρίτη κατηγορία θα υπάγονται όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 40.001 μέχρι 60.000 ευρώ και εκείνοι με οικογενειακό εισόδημα από 60.001 μέχρι 80.000 ευρώ. Η επιχορήγηση θα δίνεται για το 15% και το υπόλοιπο 85% θα καλύπτεται με άτοκο δάνειο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τρεις ΕΠΑ, οι δείκτες εκπομπών των καυσίμων δείχνουν ότι ένα νοικοκυριό που θερμαίνεται πλήρως με πέλετ ξύλου εκπέμπει ετησίως 1.217 μικρογραμμάρια σωματιδίων, ενώ με το φυσικό αέριο είναι μόλις 18 μικρογραμμάρια.

Το νοικοκυριό που χρησιμοποιεί τζάκι ως συμπληρωματικό μέσο θέρμανσης, για να καλύψει το 30% των αναγκών, εκπέμπει ετησίως 5.478 μικρογραμμάρια σωματιδίων έναντι μόλις 5 μικρογραμμάρια φυσικού αερίου.