Στο σύνολό τους θα υπολογίζονται οι αποδείξεις των φορολογούμενων από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα, προκειμένου να μην έχουν απώλεια στο αφορολόγητο ποσό.

Αυτό προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη με την οποία καθορίζονται οι αποδείξεις που θα "μετρά" η εφορία για το εισόδημα που θα αποκτηθεί το 2014 και θα δηλωθεί το 2015.

Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση, προκειμένου το ποσό μείωσης φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων να διατηρηθεί ακέραιο, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.

Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα. Οι αποδείξεις που προσκομίζονται πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών και συγκεκριμένα:

- Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά

- Αλκοολούχα ποτά και καπνός

- Ένδυση και υπόδηση

- Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας)

- Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες

- Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσικλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί)

- Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια

- Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών)

- Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια

- Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).