Ο δήμαρχος της Πετρούπολης κ. Βαγγέλης Σίμος είναι μόλις 29 ετών και είναι ένας από τους τέσσερις δημάρχους του ΚΚΕ σε ολόκληρη τη χώρα. Την προηγούμενη τετραετία είχε διατελέσει αντιδήμαρχος στο πλευρό του τέως δημάρχου Θωμά Κοτσαμπά, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα ενός νέου ανθρώπου.

 

 

Συνέντευξη στον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΡΟΜΠΑ

 

Έχει περάσει ένας χρόνος που είστε δήμαρχος Πετρούπολης. Πως κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία σας στο δήμο;

"Αν και η πιο αξιόπιστη απάντηση μπορεί να δοθεί από τους ίδιους τους πολίτες, πιστεύουμε πως ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, είμαστε σε θέση να κάνουμε έναν ικανοποιητικό απολογισμό, κρινόμενοι βέβαια μέσα στα γενικότερα πλαίσια -κυρίως οικονομικά- που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Αυτό, βέβαια, δεν το λέμε τυχαία. Απορρέει από το ότι έχουμε υλοποιήσει ένα μέρος των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ενημέρωση του λαού της πόλης σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τον δήμο μας, και κατ' επέκταση τον ίδιο. Όπως, λοιπόν, κάναμε τον Οκτώβρη του 2014, έτσι προχωράμε και τώρα, έχοντας προγραμματίσει Λαϊκές Συγκεντρώσεις στις 19, 21 και 23 Οκτώβρη. Σκοπός μας είναι ο λαός με αρωγό τον δήμο να διεκδικήσει την πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των σύγχρονων αναγκών του, την ουσιαστική ελάφρυνση και ρύθμιση παλαιών οφειλών για τα λαϊκά στρώματα και τους μικροεπαγγελματίες και τη μείωση των ανταποδοτικών τελών.

Συνεχίζοντας, επίσης, από την προηγούμενη θητεία μας την πολιτική ανακούφισης στα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης, διατηρούμε την υπάρχουσα κατάσταση στα δημοτικά τέλη για το 2015 και το 2016, τα οποία, μάλιστα, είναι από τα χαμηλότερα σε όλη την Αττική, ενώ οι ευπαθείς ομάδες απαλλάσσονται από τα τέλη και διάφορες άλλες κατηγορίες δημοτών πληρώνουν μειωμένα τέλη κατά 50%. Επίσης, στα πλαίσια των οικονομικών ελαφρύνσεων, έχουμε αφήσει ίδιες τις συνδρομές και τις απαλλαγές, σε όλες τις δράσεις Πολιτισμού - Αθλητισμού, προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει σε αυτές και ο κόσμος που αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά. Μία από τις προτεραιότητές μας είναι η Παιδεία και η Προσχολική Αγωγή. Σε συνέχεια, λοιπόν, της κατασκευής του Α' ιδιόκτητου, σύγχρονου Παιδικού Σταθμού, έχουμε ήδη εντάξει τον Β' στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και η κατασκευή του ξεκινάει το 2016, ενώ στην προηγούμενη θητεία μας προχωρήσαμε στην αγορά οικοπέδου με σκοπό μέσα στο 2016 να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες -μελέτη, η δημοπράτηση- για την κατασκευή του Γ' Παιδικού Σταθμού.

Στον ίδιο τομέα έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις με παράγοντες του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), προκειμένου να προωθήσουμε ζητήματα, όπως η κατασκευή σχολικών κτιρίων, αλλά και διορθωτικές παρεμβάσεις σε όσα σχολεία χρήζουν ανακαίνισης ή επισκευών στον δήμο Πετρούπολης. Έχουμε καταφέρει αρκετά μέχρι στιγμής τόσο για τα Νηπιαγωγεία της πόλης μας, όπως η ίδρυση του 18ου Νηπιαγωγείου, η αγορά οικοπέδου από τον ΟΣΚ για την κατασκευή του 17ου Νηπιαγωγείου, όσο και για τα υπόλοιπα σχολεία.

Επιγραμματικά, τέλος να σας αναφέρω την μεγάλη ικανοποίησή μας, αφού στις αρχές της θητείας μας καταφέραμε ύστερα και από τις ενέργειές μας και τους αγώνες που έκαναν οι μαζικοί φορείς της πόλης, την επαναλειτουργία των ιατρείων του ΠΕΔΥ. Όλα τα παραπάνω είναι κάποιες από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες και όχι όλα όσα έχουμε κάνει. Όλα όσα, δηλαδή, σχετίζονται με την καθημερινότητα του λαού, με έργα πιο μικρά, όπως τις συντηρήσεις και παρεμβάσεις, στους χώρους τους δήμου".

 

Είστε ένας από τους νεότερους δημάρχους στην Ελλάδα. Τι είναι αυτό που σας έκανε από τόσο νωρίς να ασχοληθείτε και να βγείτε μπροστά στην διοίκηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Σκέφτεστε τον εαυτό σας και ως βουλευτή κάποια στιγμή;

"Όντως είμαι από τους νεότερους δημάρχους πανελλαδικά, όμως πιστεύω ότι το κύριο δεν είναι η βιολογική νεότητα, αλλά αυτή που έχει να κάνει με την πρόοδο στις αντιλήψεις και τα πιστεύω. Η ενασχόλησή μου με την Τοπική Διοίκηση δεν ξεκίνησε ούτε με κριτήριο κάποια προσωπική φιλοδοξία, ούτε χωριστά από την ενασχόλησή μου συνολικά με την πολιτική. Η ενασχόλησή μου ξεκίνησε από τα μαθητικά μου χρόνια, όπου εντάχθηκα στις γραμμές της ΚΝΕ και σήμερα είμαι μέλος του ΚΚΕ. Η υποψηφιότητά μου σαν δημοτικός σύμβουλος στις Δημοτικές Εκλογές του 2010 ή το 2014 σαν δήμαρχος ήταν αποτέλεσμα συλλογικό από τις διαδικασίες που ακολουθούμε στο κόμμα. Όσο για το αν σκέφτομαι τον εαυτό μου βουλευτή, θα σας απαντήσω ότι δεν έχω κανένα όνειρο για προσωπική ανάδειξη στην πολιτική. Στο δικό μας κόμμα είμαστε κυριολεκτικά όλοι στρατιώτες και με αυτή την έννοια είμαστε στην διάθεση του κόμματος για οποιαδήποτε θέση ευθύνης μας ζητηθεί".

 

Τελικά το Μετρό δεν θα έχει σταθμό στον δήμο σας; Ποιες είναι οι εξελίξεις σχετικά με αυτό το θέμα;

"Ακριβώς επειδή συμφωνούμε στο ότι το ΜΕΤΡΟ αποτελεί μέσο ταχείας εξυπηρέτησης των δημοτών, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε γειτονιά. Άλλωστε, με βάση αυτή τη θέση λύνονται και μία σειρά άλλα ζητήματα, όπως η μείωση χρήσης των Ι.Χ., η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η ρύπανση που δημιουργείται από τα καυσαέρια. Σε αυτή την κατεύθυνση, από τις αρχές του Οκτώβρη 2014 έχουμε προχωρήσαμε σε δύο συναντήσεις με στελέχη της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, στις οποίες από την πλευρά μας έχει γίνει ξεκάθαρο ότι το έργο αυτό αποτελεί πνοή για την πόλη μας. Έχουμε κάνει αναφορά στην τροποποίηση της γραμμής Γ2 (από Ανθούπολη κατά μήκος της Θηβών), όπως επίσης και στην επέκταση της γραμμής Γ4 (από το Άλσος Βεΐκου προς την Πετρούπολη), προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δημοτών.

Από την πλευρά της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ υπήρξε συμφωνία ως προς την αναγκαιότητα του έργου, ταυτόχρονα, όμως, τονίστηκε ότι αφενός δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επέκταση της γραμμής Γ4, αφετέρου οι διαδικασίες για την τροποποίηση της γραμμής Γ2 είναι αρκετά χρονοβόρες. Τέλος, να σας ενημερώσω ότι έχουμε ζητήσει εκ νέου ραντεβού με το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να δούμε τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς και αν υπάρχει πολιτική, πλέον, βούληση για να τροποποιήσουν τη μελέτη της γραμμής Γ2".

 

Σε συνέντευξή σας είχατε αναφερθεί στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τους δήμους η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Πως θα αντιδράσετε στις νέες απαιτήσεις που θα υπάρξουν αλλά και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον δήμο σας αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα;

"Επίσης, είχα αναφερθεί στο ότι η πολιτική που υλοποιείται σήμερα δεν έχει να κάνει μόνο με τα μνημόνια αλλά με το σύνολο της πολιτικής με της Ε.Ε. Και με τις πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Οι κατευθύνσεις και η πολιτική που υλοποιoύνται, αλλά και τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, βάζουν κυριολεκτικά την ταφόπλακα στα οικονομικά των δήμων κάνοντας την κατάσταση στους ίδιους τους δήμους και κατ' επέκταση στα λαϊκά νοικοκυριά ακόμη δυσκολότερη. Μέτρα που συνεπάγονται πρόσθετα βάρη σε αυτά που έχει ήδη φορτωθεί ο λαός όλα αυτά τα χρόνια και αυτό γιατί μόνο έτσι μπορούν να ανακτηθούν οι απώλειες σε ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων που επέφερε η καπιταλιστική κρίση. Εμείς, όπως είχαμε δηλώσει σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, απαντάμε και τώρα, απέναντι στις εκκλήσεις και τις παραινέσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ για να γίνουμε συνεργοί στην υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ψηφιστεί, ούτε θα τα αποδεχτούμε, ούτε θα βοηθήσουμε, και θα αντιμετωπίσουμε μαζί με τους δημότες μας τις όποιες απειλές και 'ποινές' επειδή δεν συμμορφωνόμαστε με τις αντιλαϊκές υποδείξεις".

 

Αυτή τη στιγμή ποια είναι η οικονομική κατάσταση του δήμου; Μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες των πολιτών;

"Πρώτα απ' όλα, η οικονομική κατάσταση στον δήμο Πετρούπολης δεν είναι αποκομμένη από την συνολική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, όπως επίσης δεν μπορεί να είναι απαλλαγμένη από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Είναι γνωστό, ότι η κρατική επιχορήγηση στους δήμους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 65%. Επιπλέον, πολλά από τα επιχορηγούμενα έσοδα στους ΟΤΑ, όπως τα παρακρατηθέντα δεν αποδίδονται καν - και φυσικά μιλάμε για μεγάλα ποσά, που κάλυπταν βασικές ανάγκες στον δήμο. Εκτός όμως από τις μειώσεις ή τις μη αποδόσεις, η κυβέρνηση φορτώνει τους δήμους νέα βάρη με την εφαρμογή από φέτος και εφεξής του φόρου εισοδήματος και προκαταβολής του συνολικού ποσού 234.941,21 € μόνο για το 2015.

Είναι γεγονός, ότι μέχρι σήμερα ο δήμος μας, παρά τη μεγάλη μείωση των εσόδων του, μπορεί και ανταποκρίνεται με μεγάλη, όμως, δυσκολία στις υποχρεώσεις που προκύπτουν. Παρά τις τεράστιες μειώσεις στα έσοδά μας, δεν έχουμε υποβαθμίσει στο ελάχιστο τις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, ούτε φυσικά έχουμε αυξήσει τις συνδρομές σε αυτά ή τα δημοτικά τέλη, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να έχουμε έσοδα. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορούμε να μένουμε εφησυχασμένοι. Όπως ανέφερα και παραπάνω τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου θα εντείνουν ακόμη περισσότεροι την οικονομική ασφυξία, γι' αυτό δεν σταματάμε στιγμή να ενημερώνουμε τους δημότες και να τους καλούμε να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν και οφείλει το κράτος να τους παρέχει.

Πως θα περιγράφατε τη μέχρι τώρα συνεργασία σας με την περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ρένα Δούρου;

"Όπως γνωρίζετε ο δήμος μας ανήκει στον Δυτικό Τομέα και ως εκ τούτου έχουμε πιο άμεση και στενή συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη τον κ. Τζόκα. Φυσικά, όπως και εμείς δεν είμαστε από παρθενογένεση και προερχόμαστε από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, αυτό συμβαίνει αντίστοιχα και με την Περιφέρεια. Με την Διοίκηση της Περιφέρειας και κατ' επέκταση της αντιπεριφέρειας έχουμε πολιτικές διαφωνίες, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Παρ' όλα αυτά, δεν μας εμποδίζει με την αντιπεριφέρεια να έχουμε μία καλή και εποικοδομητική συνεργασία σε ζητήματα που αφορούν την πόλη".

 

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που (ενδεχομένως) να αντιμετωπίζετε, όπως και οι περισσότεροι δήμοι, υπάρχει κάποιο έργο στο κοντινό μέλλον που θα προσπαθήσετε να υλοποιήσετε;

"Όπως σας προανέφερα, η κρατική χρηματοδότηση είναι αρκετά μειωμένη και οι εξελίξεις καθιστούν ακόμα πιο ανησυχητική την κατάσταση. Με δεδομένα αυτά, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια τόσο από την πλευρά μας, όσο και από τις Υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου μία σειρά από έργα να χρηματοδοτηθούν από άλλους φορείς. Να σας αναφέρω ενδεικτικά κάποια από τα έργα. Το έργο για την ανέγερση του δεύτερου ιδιόκτητου Παιδικού Σταθμού στην οδό Θράκης και Κερασόβου, καταφέραμε να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και μέσα στο 2016 ξεκινάει η κατασκευή του. Επίσης, οι υπηρεσίες του δήμου ετοιμάζουν τις απαιτούμενες μελέτες, προκειμένου να εντάξουμε για χρηματοδότηση τον Γ' Παιδικό Σταθμό και μέχρι το τέλος της θητείας μας να έχει κατασκευαστεί. Αντίστοιχα, κάνουμε συνεχείς παρεμβάσεις στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, αφενός για την συντήρηση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων, αφετέρου για την κατασκευή νέων.

Ακόμη, έχουμε σε εξέλιξη έργα μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, για την εξοικονόμηση ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό της κεντρικής λεωφόρου και στα δημοτικά κτίρια (σχολεία, γυμναστήρια). Γενικότερα, για μία σειρά έργα έχουμε απευθυνθεί σε διάφορους φορείς. Στην Περιφέρεια, για παράδειγμα, έχουμε ζητήσει να ενταχθούν έργα αντιπλημμυρικά, στα οποία αφενός πρέπει να δοθεί οριστική λύση, αφετέρου είναι κάτι που αφορά και τους όμορους δήμους, οπότε δεν μπορεί κάθε δήμος από μόνος του να ενεργήσει. Επίσης, μέσω της Περιφέρειας κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να χρηματοδοτηθεί το Καμίνι. Στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας καταφέραμε και δημοπρατήθηκε έργο οδοποιίας για ένα μεγάλο μέρος δρόμων της πόλης, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, ενώ προσπαθούμε να εντάξουμε και έργο οδοποιίας, που θα αφορά την ασφαλτόστρωση στους κεντρικούς και μεγάλους οδικούς άξονες της πόλης.

Επίσης, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι η ανακατασκευή και η αναβάθμιση των παιδικών χαρών. Στόχος μας είναι το καλοκαίρι του 2016 να έχει ανακατασκευαστεί το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών χαρών, έχοντας εντάξει δύο από τις μεγαλύτερες στο Πράσινο Ταμείο, άλλες δύο στην Περιφέρεια και οι υπόλοιπες να ανακατασκευαστούν από τον δήμο. Τέλος, καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να προωθηθούν μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, έργα που αφορούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις και βέβαια να βρεθεί μία οριστική λύση για το Αθλητικό Στάδιο. Από εκεί και πέρα, καθημερινά σε συνεργασία με το Τμήμα Προγραμματισμού βρισκόμαστε σε επαφή με υπουργεία και Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Διαχείρισης και Ελέγχου Προγραμμάτων, προκειμένου να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα σε χρηματοδότηση. Εξάλλου, η άποψή μας είναι ότι τα χρηματοδοτούμενα έργα εφόσον γίνονται με χρήματα, που έχουν προέλθει από την φορολογία του ελληνικού λαού, θα πρέπει να υλοποιούνται προς όφελός του και ο ίδιος να τα απολαμβάνει δωρεάν".

 

Ποια θα λέγατε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Πετρούπολης και πως σκοπεύετε να τα επιλύσετε;

"Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας σήμερα είναι η τεράστια υποχρηματοδότηση. Από αυτό απορρέουν και όλα τα άλλα προβλήματα. Το γεγονός δηλαδή ότι όλα τα παιδιά της πόλης μας δεν μπορούν να ενταχθούν στην Προσχολική Αγωγή, να έχουν πρόσβαση σε όλες τις δράσεις του δήμου, πολλές φορές οι δημότες δεν μπορούν άμεσα σε ζητήματα είτε μικρά είτε μεγάλα να εξυπηρετηθούν λόγω της έλλειψης προσωπικού που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, με το πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο κ.ά.

Ανάφερα και παραπάνω, προσπαθούμε να κάνουμε μία ορθή και χρηστή διαχείριση στον δήμο, να ελαττώσουμε για παράδειγμα τις δαπάνες του δήμου, στις απολύτως αναγκαίες, λόγω της χαμηλής ταμειακής ρευστότητας, ή να εντάξουμε έργα σε χρηματοδοτήσεις άλλων φορέων, όμως αυτά είναι η ‘ασπιρίνη’. Το πρόβλημα δε μπορεί να λυθεί οριστικά. Ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να είμαστε στο πλάι της λαϊκής οικογένειας για να πάρουμε μέτρα που θα την ανακουφίσουν και θα την ελαφρύνουν από την κυβερνητική επιδρομή. Επιδιώκουμε τη συνεχή ενημέρωση του πετρουπολιώτικου λαού για τις εξελίξεις, τον καλούμε να αγωνιστεί και στεκόμαστε αρωγός στην οργάνωση του αγώνα του για να αποτραπεί η αντιλαϊκή επιδρομή".

 

Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο για τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά και τις μέχρι τώρα ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας;

"Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορεί να είναι θετικό, κάθε άλλο. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που ως κυβέρνηση έφερε τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και το 3ο μνημόνιο, έδειξε ότι ο λαός επιλέγει το 'μικρότερο κακό' σε σχέση με τη ΝΔ, η οποία επίσης υπερψηφίστηκε, παρά το ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια σαν κυβέρνηση αλλά και σαν αντιπολίτευση υπήρξε καταλύτης για την κατάσταση που βρίσκεται ο λαός. Από τα σοβαρά αρνητικά αυτών των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι η σταθερή πολιτική επιρροή της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Η αποχή, επίσης, που έφτασε στα πιο υψηλά ποσοστά της αν και σε μεγάλο βαθμό εκφράζει δυσαρέσκεια προς το αστικό πολιτικό σύστημα δείχνει την ηττοπάθεια και την παραίτηση ότι 'τίποτα δεν αλλάζει'.

Με δυο λόγια το εκλογικό αποτέλεσμα είναι σε βάρος του ίδιου του λαού, αφού δόθηκε από τον ίδιο το πράσινο φως στην υλοποίηση όλων των δυσβάσταχτων αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίστηκαν και με το 3ο Μνημόνιο. Όσον αφορά τις εξελίξεις, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα πορευτεί στο δρόμο της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων και μνημονίων, θα υλοποιήσει δηλαδή όλες τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ο λαός θα πληρώσει τόσο τη ρύθμιση του χρέους, ανεξάρτητα από το πως και πότε θα γίνει, όσο και τα αναπτυξιακά πακέτα, που θα κατευθυνθούν στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως ακριβώς και τα προηγούμενα. Γι' αυτό χρειάζεται η αντεπίθεσή του, να αγωνιστεί προκειμένου να αμβλυνθούν τα χτυπήματα της λεηλασίας σε βάρος του λαού και να ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκή διέξοδο προς όφελός του".