"Οι αγρότες θέλουν και πρέπει να συμβάλουν στη εθνική προσπάθεια, αλλά όχι με τον αφανισμό τους". Με την παραπάνω φράση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός απέστειλε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για τον πρωτογενή τομέα τόσο στο οικονομικό - φορολογικό, όσο και στο ασφαλιστικό σκέλος.

Ο Περιφερειάρχης δέχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας επίσκεψη από αντιπροσωπεία αγροτών, νέων αγροτών και ομάδων παραγωγών, οι οποίοι του εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για τα νέα μέτρα, τα οποία όπως εκτίμησαν θα οδηγήσουν στην εγκατάλειψη της παραγωγής.

Επέδωσαν στον κ. Αγοραστό επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία γίνεται σαφές πως από τον αγροτικό κόσμο ζητείται να δώσει το 50% του εισοδήματός του.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: "Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει με τα πιο μελανά γράμματα αυτά που συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας. Τα τραγικά λάθη των πιστωτών αλλά και των εταίρων μας καθώς και η ατολμία του προηγούμενου προσωπικού και η ανευθυνότητα του σημερινού πολιτικού προσωπικού, κόστισαν ακριβά στον τόπο και έχουν φέρει την ελληνική οικογένεια, την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία σε τρομερά αδιέξοδα, σε φτωχοποίηση.

Χρειάζεται αυτή τη στιγμή να αλλάξει το παλιό μοντέλο. Χρειάζεται τα πολιτικά κόμματα και το πολιτικό προσωπικό, να απαρνηθούν και να εγκαταλείψουν τους τακτικισμούς, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, τις επικοινωνιακές εκείνες διαδικασίες, οι οποίες αποβλέπουν μόνον στην κατάκτηση της εξουσίας. Κι αυτό πρέπει να το θυσιάσουν για τη σωτηρία της χώρας, των ελλήνων και των ελληνικών οικογενειών.

Χρειάζεται ομοψυχία, σχέδιο και φυσικά χρειάζεται να γίνουν οι αναγκαίες εκείνες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε ούτως ή άλλως να γίνουν με ή χωρίς τους δανειστές και εταίρους μας.

Ταυτόχρονα σε δεύτερη φάση, πρέπει να συμφωνήσουμε για τη ρύθμιση του χρέους που πλέον είναι πανθομολογούμενο πως έχει καταστεί μη βιώσιμο και δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από τη χώρα μας.

Ακόμη, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να ενωθεί σαν μία γροθιά. Να βάλει το σχέδιο και το νέο αφήγημα, να διατηρήσει τη χώρα στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι παραγωγικές τάξεις, η παραγωγή, η ανάπτυξη, ο εθνικός πλούτος στη χώρα μας. Χρειάζεται να κτίσουμε μαζί το συλλογικό μας μέλλον.

Οφείλουν να επανεξετάσουν τον σχεδιασμό τους για τους αγρότες γιατί φορολογία που ανέρχεται περίπου στο μισό του ακαθάριστου εθνικού αγροτικού προϊόντος δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Ακόμη κι αν ψηφιστεί όμως, δε νομίζω πως αυτό το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, γιατί ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Πρέπει να αλλάξουν διαδρομή και να πορευτούν σε μία νέα ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού, του πρωτογενούς τομέα, που είναι και μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στο δρόμο και στον αγώνα για την ανάταξη της εθνικής μας οικονομίας.

Με χαρά άκουσα τους αγρότες να λένε ‘κι εμείς να επωμιστούμε τα βάρη, αλλά να μην επωμιστούμε βάρη τα οποία θα μας οδηγούν στην εγκατάλειψη της παραγωγής. Να επωμιστούμε βάρη που να προσφέρουν στην εθνική προσπάθεια αλλά ταυτόχρονα να μην αποτρέπουν την καλλιέργεια και την παραγωγή’.

Τα μέτρα αυτά είναι ‘φωτιά’ και οδηγούν μοιραία σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Πιστεύω πως την ύστατη στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική η οποία θα διατηρήσει την παραγωγική διαδικασία και μάλιστα θα δώσει όπλα να ενισχυθεί. Συνεπώς τα μέτρα αυτά για εμάς δεν πρέπει να εφαρμοστούν. Οι αγρότες θέλουν και πρέπει να συμβάλουν στη εθνική προσπάθεια, αλλά όχι με τον αφανισμό τους.

Αναζητούμε σταθερή ενωτική πορεία με σχέδιο και στρατηγική και δεν τρωγόμαστε μεταξύ μας, λάθη βαρύνουν τους πάντες".