Υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα τάχθηκαν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες της χώρας σε συνεδριάσεις που πραγματοποίησε η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ την Τρίτη 30 Ιουνίου. Παράλληλα, με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση, μέσω της ΠΟΕ-ΟΤΑ λένε «ΟΧΙ».

Επίσης, την Τρίτη, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της κ. Γιώργο Πατούλη, επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο το ψήφισμα που πάρθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ., με το οποίο η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού τάσσεται υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής και ζητά τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Παραδώσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ομόφωνο ψήφισμα της ΚΕΔΕ, με το οποίο δηλώνουμε απερίφραστα ότι η Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tου ζητήσαμε στα πλαίσια των θεσμικών του αρμοδιοτήτων να αναλάβει πρωτοβουλίες, με στόχο τη ματαίωση του δημοψηφίσματος, η πραγματοποίηση του οποίου θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδος. Σε αντίθετη περίπτωση, τασσόμαστε υπέρ του 'ΝΑΙ' στο δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αν η χώρα μας βγει εκτός Ευρώπης, οι δήμοι μας θα καταρρεύσουν και δεν θα είναι σε θέση ούτε να χρηματοδοτήσουν έργα, αλλά ούτε και να λειτουργήσουν κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες που σήμερα εξυπηρετούν τις ανάγκες εκατομμυρίων συμπολιτών μας.

O κ. πρωθυπουργός οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, με στόχο τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πορείας της Πατρίδας μας και προς όφελος όλων των Ελλήνων".

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης και ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Μουράτογλου.

 

Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ

Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος:

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εκφράζει με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι η θέση της χώρας μας είναι στην Ευρώπη.

Η θέση αυτή διαταράσσεται σοβαρά από την απόφαση της Κυβέρνησης να προκηρύξει για τις 5 Ιουλίου δημοψήφισμα, με ένα "θολό" ερώτημα που αφενός δεν διασφαλίζει τη έκφραση της πραγματικής δημοκρατικής βούλησης του λαού μας, αφετέρου θέτει σε κίνδυνο την παρουσία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

Η αδυναμία της Κυβέρνησης να πετύχει μέχρι σήμερα συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, δημιουργεί ήδη πρωτόγνωρες για μια ευρωπαϊκή χώρα καταστάσεις.

Καταστάσεις όπως κλειστές τράπεζες, περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ, "ουρές ντροπής" των συνταξιούχων που αδυνατούν να εισπράξουν τη σύνταξή τους, στα πρατήρια βενζίνης και τα σούπερ μάρκετ, περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων που ακυρώνουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και οδηγούν στο κλείσιμο επιχειρήσεων, σε απολύσεις εργαζομένων και στην αύξηση της ανεργίας.

Η Αυτοδιοίκηση λέει ΝΑΙ στην Ευρώπη,

ΟΧΙ στο λαϊκισμό

Σε αυτήν την κρίσιμη για το μέλλον του τόπου μας συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση δεν θα παρακολουθήσει αδρανής τις εξελίξεις.

Για μας η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη και ο αποκλεισμός μας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα είναι καταστροφική. Θα οδηγήσει:

- Στην απώλεια πόρων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων από προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το ΣΕΣ μελλοντικά, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κλπ.

- Στην κατάρρευση κρίσιμων δημοτικών και κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, ή η λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, δεν θα μπορούν να συνεχιστούν.

- Στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλους τους δήμους, που αφορούν εργαζομένους μας που απασχολούνται σε δομές και υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα.

- Στην αδυναμία εκτέλεσης σημαντικών έργων σε όλη τη χώρα, σε όλους τους δήμους, όπως σχολεία, δρόμοι, πλατείες, αναπλάσεις, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης κ.λπ.

- Στην ακύρωση κρίσιμων κοινωνικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στη φτωχοποίηση εκατομμυρίων Ελλήνων.

- Στην κατακόρυφη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, αφού πλέον οι έλληνες αγρότες δεν θα έχουν πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια και τις αγροτικές επιδοτήσεις.

- Στην πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης, διαχείρισης και στήριξης των μεταναστευτικών ροών.

Σήμερα η Ευρώπη παραμένει, παρά τα όποια προβλήματα της, ο καλύτερος τόπος για να ζει κάποιος. Αποτελεί μεγάλο ρίσκο για τη ζωή όλων μας, να αποφασίσουμε να βρεθούμε εκτός Ευρώπης. Αντίθετα, αν παραμείνουμε εντός Ευρώπης, θα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε προς το καλύτερο, αυτά που σήμερα μας ενοχλούν.

Οφείλουμε λοιπόν να επιλέξουμε την ασφαλέστερη επιλογή, κι όχι να παίξουμε στα ζάρια το μέλλον της Πατρίδας μας.

Για τους παραπάνω λόγους, η Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού:

- Τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, γιατί η παραμονή μας στην Ευρώπη των αξιών και στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αποτελεί την ασφαλέστερη για την Πατρίδα μας και τους πολίτες επιλογή.

- Τασσόμαστε κατά του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όχι γιατί συμφωνούμε με τις προτάσεις των δανειστών, αλλά γιατί ισοδυναμεί με έξοδο της χώρας μας από την Ευρώπη.

- Τασσόμαστε υπέρ του ΝΑΙ γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αν η χώρα μας βγει εκτός Ευρώπης, οι δήμοι μας θα καταρρεύσουν και δεν θα είναι σε θέση ούτε να χρηματοδοτήσουν έργα, αλλά ούτε και να λειτουργήσουν κρίσιμες υπηρεσίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες εκατομμυρίων συμπολιτών μας.

- Λέμε ΝΑΙ γιατί αυτό σημαίνει παραμονή της Ελλάδος στην Ευρώπη και παράλληλα την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, προς όφελος όλων των Ελλήνων.

 

Το ψήφισμα της ΕΝΠΕ

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εκφράζοντας την αγωνία των πολιτών για επιστροφή στην ομαλότητα και την κανονικότητα και συναισθανόμενη το βάρος των ιστορικών στιγμών που διανύει ο τόπος δηλώνει:

Α) Είμαστε αντίθετοι στα διχαστικά διλήμματα τα οποία δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία. Καλούμε την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου καθώς και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες ευθύνης έστω και την ύστατη αυτή ώρα για ένα κοινό πλαίσιο συνεννόησης και συνεργασίας ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολιτών και της Πατρίδας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γνωρίσει ξανά εθνικό διχασμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε εθνική περιπέτεια.

Β) Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να επιλέξουν το δρόμο της ιστορικής ευθύνης διασφαλίζοντας τη θέση της Πατρίδας στην Ευρώπη.

Δεν δεχόμαστε το αδιέξοδο μιας τεχνικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης να αποτελέσει το ορόσημο για την απομόνωση και την περαιτέρω βίαιη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Για εμάς είναι αδιανόητη η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη και η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Η Ελλάδα να μείνει Ενωμένη, να μείνει στην Ευρώπη, να μείνει στο Ευρώ. Εκεί που ιστορικά ανήκει.

 

Ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ανακοίνωση από τους εργαζομένους της αυτοδιοίκησης βγήκε την Τρίτη, σύμφωνα με την οποία σκοπεύουν να ψηφίσουν "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου.

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Ελληνικός λαός καλούνται να πουν για μια ακόμη φορά ένα μεγάλο "ΟΧΙ" σε κάθε νέα συμφωνία-μνημόνιο που θα εντείνει και θα παρατείνει την εξαθλίωση, τη φτώχια και την καταδυνάστευση των Ελλήνων.

Καλούνται να πουν "ΟΧΙ" και να απορρίψουν με αυτόν τον τρόπο τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα των Βρυξελλών και του Βερολίνου, των ξένων και εγχώριων οικονομικών συμφερόντων που θέλουν να ταπεινώσουν έναν ολόκληρο λαό χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως παράδειγμα για τη συνέχιση των πολιτικών της λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε μία Ευρώπη που η αλληλεγγύη είναι ανύπαρκτη πλέον και κυριαρχούν οι γύπες των αγορών με εκφραστές τύπου Σόιμπλε.

Μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής εξαθλίωσης οι θεσμοί (τρόικα) βάζουν για μια ακόμη φορά στο στόχο μία χώρα και έναν ολόκληρο λαό γιατί φοβούνται την ετυμηγορία του που θα υπερβαίνει κόμματα και κομματικές γραμμές γιατί πλέον γνωρίζει. Γνωρίζει πως τα μνημόνια είτε των 8 είτε των 9, 10, 11 δις ευρώ θα είναι μία ακόμη θηλιά στο λαιμό του!

Οι πολιτικές των μνημονίων που εφαρμόστηκαν έως σήμερα, άφησαν πίσω τους 1.500.000 ανέργους, χιλιάδες "λουκέτα" επιχειρήσεων, χιλιάδες αυτοκτονίες συνανθρώπων μας που έμειναν χωρίς δουλειά, φαγητό, στέγη και μέλλον, τεράστιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ισοπέδωσαν το σύστημα υγείας και ασφάλισης κ.α. Αυτές ζητούν να συνεχίσουμε. Αυτές θα απαιτήσουμε να σταματήσουν.

Στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και οι αξίες σύμφωνα με τις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρώπη κάποιοι θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα και να καταλύσουν τη Δημοκρατία.

Έφτασε λοιπόν η ώρα να πούμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!! Απαιτούμε διαγραφή του παράνομου χρέους, άμεση κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών Νόμων, απαιτούμε το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια. Δεν θέλουμε άλλα μέτρα, δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε σε άλλα μέτρα.

Αυτό είναι και το μήνυμα προς την κυβέρνηση που πρότεινε μέτρα 8 δισ. ευρώ στους δανειστές, έχοντας προηγουμένως, στις 20 Φεβρουαρίου 2015, υπογράψει την παράταση του μνημονίου αναγνωρίζοντας το σύνολο του Δημοσίου χρέους και πληρώνοντας τις δόσεις, δίδοντας έτσι το δικαίωμα στους τοκογλύφους πιστωτές να πιστεύουν ότι μπορούν να υποτάξουν τον Ελληνικό λαό.

- Ψηφίζουμε ΟΧΙ, γιατί ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο πολιτικές που τον έχουν λυγίσει, τον έχουν εξαθλιώσει, τον έχουν εξοντώσει, τον έχουν ταπεινώσει.

- Ψηφίζουμε ΟΧΙ, γιατί μόνο με την ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ μπορεί να υπάρξει ελπίδα για το λαό και προοπτική διεξόδου από την κρίση.

- Ψηφίζουμε ΟΧΙ, γιατί η επικράτηση του ΝΑΙ θα σημάνει την επόμενη ημέρα την συνέχιση και επιβολή των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που θα έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα και μάλιστα χωρίς πισωγύρισμα.

- Ψηφίζουμε ΟΧΙ, γιατί η αξιοπρέπεια δεν μετριέται με τα δις ευρώ, βάσει ενός ή άλλου προγράμματος εγχώριου ή μη.

 

Η τοποθέτηση του δημάρχου Παλλήνης κ. Αθανάσιου Σούτσου

Δημοσιεύουμε την τοποθέτηση του δημάρχου Παλλήνης κ. Αθανάσιου Ζούτσου στην Έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για το δημοψήφισμα:

"Κύριε Πρόεδρε

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική και ταυτόχρονα δραματική καμπή για το μέλλον της πατρίδας μας, με συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπούμε και οι οποίες είναι δύσκολο να απαριθμηθούν, αλλά και να εκτιμηθούν με ακρίβεια.

Σε αυτές τις στιγμές, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σαφέστατα δεν είναι να διχάσει μια Κοινωνία την οποία εκ των πραγμάτων θα κληθεί να συνδράμει με κάθε τρόπο στην απάλυνση των συνεπειών είτε του ΝΑΙ, είτε του ΟΧΙ.

Δεν μπορούμε όμως να μη θέσουμε τις αγωνίες μας και τους προβληματισμούς μας, κυρίως προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τους εταίρους μας στην Ε.Ε.

Πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, εάν σαν Τ.Α. αλλά κυριότερα σαν χώρα στερηθούμε κάθε πηγή χρηματοδότησης;

Πως θα ολοκληρωθούν τα έργα βασικών υποδομών;

Πως θα λειτουργήσουν οι κοινωνικές μας δομές;

Πως θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες όταν ακόμη και η αλληλεγγύη μεταξύ των δημοτών καθίσταται εκ των πραγμάτων αδύνατη από την οικονομική ασφυξία;

Αλλά και προς τους εταίρους μας, οφείλουμε να απευθυνθούμε με την ίδια αγωνία και να τους ρωτήσουμε τι συμφέροντα οικονομικά ή άλλα μπορεί να εξυπηρετεί μια εξαθλιωμένη χώρα μέσα στους κόλπους της Ε.Ε.;

Τι πραγματικά εμποδίζει την επίτευξη μιας συμφωνίας στο πλαίσιο της αλληλεγγύης αλλά και της αμοιβαίας υπευθυνότητας;

Πόσο παραπάνω μπορεί να βαρύνουν οι αριθμοί από τις ανθρώπινες ζωές;

Πιστεύω στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στο δικαίωμα των πολιτών όλης της Ευρώπης να ζουν με Δημοκρατία, Ευημερία, και Αξιοπρέπεια και γι' αυτό καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτή τη διαπραγμάτευση να αναλογισθούν τις συνέπειες των πράξεών τους, να κοιτάξουν στα μάτια τους ανθρώπους που εμείς αντικρίζουμε κάθε μέρα και ζούμε τον πόνο τους και να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες που τους αναλογούν για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Το δημοψήφισμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ούτε ως άλλοθι ούτε ως πρόσχημα από καμία πλευρά.

Το δικαίωμα ενός λαού να ευημερήσει δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί αλλά αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, συστατικό εγγενές και συνυφασμένο στη Δημοκρατία μας, στη φιλοσοφία της Ευρώπης των λαών αλλά και στον πολιτισμό που όλοι δηλώνουμε ότι μοιραζόμαστε.

Θα πρέπει, δηλώνω και προς τις δύο πλευρές : Αναλάβετε τις ευθύνες σας, γυρίστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και βρείτε λύση.

Αυτή είναι η εντολή που πήρατε ως Κυβέρνηση της Ελλάδας, και αγαπητοί εταίροι αυτή είναι η εντολή που πήρατε και από τους δικούς σας λαούς, γιατί πιστέψετε με κανείς τους δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση μας, και αν παρ΄ ελπίδα κάτι τέτοιο συνέβαινε θα αναζητούσαν και αυτοί την ίδια αλληλεγγύη που εμείς προσδοκούμε από εσάς.

ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ τη λογική διεξαγωγής ενός Δημοψηφίσματος με ψεύτικα διλλήματα προς το λαό γιατί διαφωνώ απόλυτα τόσο με την πρόταση των δανειστών για μέτρα 8,5 δισ. Ευρώ, όσο και με την πρόταση της κυβέρνησης για 8 δις. ευρώ και λέω:

ΟΧΙ στη συμπεριφορά Πόντιου Πιλάτου της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΌΧΙ στα προσχήματα για δήθεν εξοπλισμό με διαπραγματευτικό όπλο.

ΝΑΙ στο κεκτημένο του λαού μας για μια πορεία μέσα στην Ευρώπη και το Ευρώ".