Στα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές, όπως κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια, κοριοί κλπ, ήταν αφιερωμένη φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στις 7 Απριλίου.

Το πλέον θανατηφόρο νόσημα που μεταδίδεται με διαβιβαστές παγκοσμίως είναι η ελονοσία, η οποία μόνο το 2010, προκάλεσε κατ' εκτίμηση 660.000 θανάτους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν σε παιδιά από την Αφρική. Ωστόσο, το νόσημα με την ταχύτερη εξάπλωση στον κόσμο είναι ο δάγκειος πυρετός.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), αποτελεί η λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, κρούσματα της οποίας καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, από το 2010. Η διασπορά του Ιού του Δυτικού Νείλου για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, υποδηλώνει την εγκατάσταση του ιού στην Ελλάδα και, όπως σημειώνει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, αναμένεται η κυκλοφορία του να συνεχιστεί και το φετινό καλοκαίρι.

Η ελονοσία, άλλο ένα νόσημα που μεταδίδεται με διαβιβαστές, έχει αναδυθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με την επανεμφάνιση εγχώριων κρουσμάτων, κάθε έτος, από το 2009 και μετά.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υπενθυμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων ατομικής προστασίας από τους διαβιβαστές (κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια), σε όλες τις περιοχές της χώρας, όπως: Κατάλληλα ενδύματα, όπως μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών: Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγισή τους. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Αντι-κουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό των εξωτερικών χώρων. Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια). Πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ διοργάνωσε, τη Δευτέρα 7 Απριλίου, δράσεις για την ενημέρωση του κοινού, για τα μέτρα ατομικής προστασίας από τους διαβιβαστές.

 

Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί

Η αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής κα Χρυσάνθη Κισκήρα σας ενημερώνει ότι:

Η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής και η Τεχνική Επιτροπή Παραλαβής & Παρακολούθησης του έργου, μετά την αξιολόγηση των ευρημάτων των δειγματοληψιών προνυμφών που ολοκληρώθηκαν στις 31.03.14, αποφάσισαν, την Πέμπτη 3 Απριλίου την έναρξη της 1ης Εφαρμογής Καταπολέμησης των Κουνουπιών από εδάφους στις οικολογικά προστατευόμενες περιοχές (φυσικά συστήματα) της Ανατολικής Αττικής και στις περιοχές περιαστικά όλων των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το διαγωνισμό με εγκεκριμένα σκευάσματα για τις περιοχές ψεκασμού.