Επιστολή απέστειλαν οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής προς τους υπουργούς Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο για το μείζον θέμα της μεταφοράς των μαθητών, καθώς δύο μήνες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν έχει δοθεί ακόμα λύση.

Πιο αναλυτικά οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής που υπογράφουν την ως άνω επιστολή είναι οι κ.κ. Σωτήρης Ντούρος, δήμαρχος Αχαρνών, Ιωάννης Καλαφατέλης, δήμαρχος Διονύσου, Δημήτριος Κιούσης, δήμαρχος Κρωπίας, Κωνσταντίνος Λεβαντής, δήμαρχος Λαυρεωτικής, Ιορδάνης Λουίζος, δήμαρχος Μαραθώνα, Σωτήρης Μεθενίτης, δήμαρχος Μαρκοπούλου, Δημήτριος Δάβαρης, δήμαρχος Παιανίας, Αθανάσιος Ζούτσος, δήμαρχος Παλλήνης, Γεώργιος Χριστόπουλος, δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Πέτρος Φιλίππου, δήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Μάρκου, δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος, Ιωάννης Οικονομάκος, δήμαρχος Ωρωπού.

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Σε λιγότερο από δύο μήνες (11 Σεπτεμβρίου) είναι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  και ακόμα δεν έχει λυθεί το βασικό πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών  που απασχολεί έντονα τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία των δήμων μας και τους γονείς τους.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη Διυπουργική Απόφαση του 2013 (ΦΕΚ 1449/14-6-2013) όπου και καθορίζονται οι χιλιομετρικές αποστάσεις που δικαιολογούν τη μεταφορά των μαθητών, σχεδόν στο σύνολό τους τα Γυμνάσια και τα Λύκεια των δήμων της Ανατολικής Αττικής, μένουν εκτός των σχολικών μεταφορών.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η Ανατολική Αττική την τελευταία εικοσαετία έχει γνωρίσει μεγάλη οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη, έχουν δημιουργηθεί πολλοί οικισμοί με την εγκατάσταση πολλών μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι ωστόσο δεν εξυπηρετούνται από κανένα μέσο συγκοινωνίας, με αποτέλεσμα τα παιδιά που φοιτούν στις σχολικές μονάδες των περιοχών αυτών να μην έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν από και προς αυτές.

Επιπλέον, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι ο προγραμματισμένος για τη φετινή εκπαιδευτική περίοδο διαγωνισμός προβλέπει σημαντική μείωση των δρομολογίων (356 δρομολόγια λιγότερα σε σχέση με πέρσι), με συνέπεια να εξαιρούνται σχεδόν όλα τα σχολεία των δήμων μας από τις σχολικές μεταφορές. Στο σημείο αυτό σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα όσες φορές και αν προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για τη μεταφορά των μαθητών, απέβησαν άκαρποι.

Για τους λόγους που σας παραθέσαμε παραπάνω, αιτούμαστε την τροποποίηση της ισχύουσας ΚΥΑ με ανακαθορισμό των χιλιομετρικών αποστάσεων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι μαθητές των δήμων μας, καθώς σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο που να πραγματοποιεί τακτικά δρομολόγια με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η μετακίνηση τους από και προς τα σχολεία τους.

Επίσης, κρίνεται - κατά τη γνώμη μας - απαραίτητη η σύσταση επιτροπής που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και από όλους τους δήμους της Ανατολικής Αττικής προκειμένου να εξεταστούν οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες κάθε δήμου και να γίνει διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων πάνω σε αυτή τη βάση, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση που να ωφελεί στο σύνολό τους, τους μαθητές των δήμων μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση.”