Με τη φράση "η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή και τα τηλέφωνά μου πάντα διαθέσιμα, ασχέτως πολιτικής παράταξης" ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος έστειλε το μήνυμα της συνεργασίας προς όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες, αλλά και στην νέα περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, παραλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα από τον απερχόμενο υπουργό, Γιάννη Μιχελάκη.

"Θα σπρώξουμε το κάρο από τη λάσπη για να βγάλουμε από το αδιέξοδο την πατρίδα για μια καλύτερη κοινωνία" είπε ο κ. Ντινόπουλος και πρόσθεσε ότι γνωρίζει την αγωνία των αυτοδιοικητικών και πως τα προβλήματα είναι πιο οξυμένα.

Έστειλε το μήνυμα ότι η πόρτα και τα τηλέφωνα είναι πάντα διαθέσιμα, ασχέτως πολιτικής παράταξης και πρόσθεσε ότι "με τη βοήθεια του προσωπικού του υπουργείου και τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε".

Στη συνέχεια ο κ. Ντινόπουλος επισήμανε την μακρά, επαγγελματική σχέση και φιλία που τον συνδέει τον κ. Μιχελάκη ως δημοσιογράφοι. Όπως είπε, η σχέση αυτή "σφυρηλατήθηκε στον ιδιωτικό τομέα, όπου είναι γνωστό πόσο αμείλικτος είναι ο ανταγωνισμός και δεν συγχωρεί λάθη".

"Δεν προχώρησαν όλα όπως θα θέλαμε. Είναι γνωστά και τα γεγονότα και τα αίτιά τους" σημείωσε ο απελθών υπουργός Εσωτερικών. Στη συνέχεια, ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στο έργο που έφερε εις πέρας κατά τη διάρκεια της βραχύχρονης παραμονής του (ένα χρόνο).

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη ρύθμιση των οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τους δήμους, στην εξασφάλιση κονδυλίων για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και για τη θέρμανση σχολικών μονάδων, στην επίλυση του προβλήματος για τη μεταφορά μαθητών.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σύσταση Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, στην προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής για τους Έλληνες Ρομά και στην ψήφιση του "Κώδικα Μετανάστευσης". Τόνισε ότι επί υπουργίας του προωθήθηκε ο μηχανισμός της εθελοντικής κινητικότητας χωρίς απολύσεις στην αυτοδιοίκηση.

Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια που είναι έτοιμα προς κατάθεση στη Βουλή, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τη ψήφο ομογενών, στο νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα, στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ΜΚΟ και στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης και τήρησης ληξιαρχικών πράξεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης διαβεβαίωσε ότι θα είναι συνεπής στο έργο του, όπως ήταν και κατά τη βραχύβια θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και σημείωσε ότι θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο νέος υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος επισήμανε ότι ξανάρχεται στο υπουργείο Εσωτερικών με "παρακαταθήκη τις αρχές και τους κανόνες" που διέπουν τη λειτουργία του όπου κι αν υπηρέτησε.

"Το προσωπικό με ξέρει. Είμαι ο ίδιος. Δεν θα αλλάξω. Βασική αρχή μου είναι η συνεργασία" είπε και πρόσθεσε ότι από τη νέα του θέση συνεργάζεται με παλιούς γνώριμους.

Ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος σημείωσε ότι είχαν μια εποικοδομητική συνεργασία με τον κ. Μιχελάκη και τόνισε: "Αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν κάνεις. Και αυγά σπάσαμε και ομελέτα κάναμε και δεν τα πήγαμε και άσχημα".

Το κυρίαρχο θα είναι

η συνεργασία

"Το κυρίαρχο θα είναι η πολύ καλή συνεργασία με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες όπου κι αν ανήκουν" τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος, και προσθέτει: "Η προτεραιότητά μου θα είναι ακριβώς αυτή: η πόρτα μου και το τηλέφωνό μου θα είναι ανοικτό σε όλους τους δημάρχους και σε όλους τους περιφερειάρχες της χώρας, όπου αυτοί και αν ανήκουν. Προέρχομαι από την αυτοδιοίκηση και ξέρω πόσο δύσκολη ήταν η προηγούμενη τετραετία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλω να πιστεύω ότι οι νέοι δήμαρχοι και οι νέοι περιφερειάρχες θα έχουν μια καλύτερη θητεία και προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Εσωτερικών θα βοηθήσει".

Ερωτηθείς για τη συνεργασία του με τη νέα περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ο κ. Ντινόπουλος σημειώνει: "Και για την κ. Δούρου, αλλά και για όλους τους περιφερειάρχες, όπου κι ανήκουν, η πόρτα του υπουργείου Εσωτερικών είναι ανοικτή. Είναι γνωστό ότι εγώ δεν ψήφισα την κ. Δούρου, ούτε φυσικά περίμενα ποτέ να με ψηφίσει η κ. Δούρου, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Κοινά είναι τα προβλήματα και με καλή διάθεση μπορούμε να δώσουμε λύσεις, έστω κι αν έχουμε διαφωνίες".

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ερ: Kύριε υπουργέ, έχετε θητεύσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνεπώς γνωρίζετε πολύ καλά τον χώρο. Ως υπουργός Εσωτερικών, λοιπόν, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Απ: Το κυρίαρχο θα είναι η πολύ καλή συνεργασία με τους δημάρχους. Η προτεραιότητά μου θα είναι ακριβώς αυτή: η πόρτα μου και το τηλέφωνό μου θα είναι ανοικτό σε όλους τους δημάρχους και σε όλους τους περιφερειάρχες της χώρας, όπου αυτοί και αν ανήκουν. Προέρχομαι από την αυτοδιοίκηση και ξέρω πόσο δύσκολη ήταν η προηγούμενη τετραετία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλω να πιστεύω ότι οι νέοι δήμαρχοι και οι νέοι περιφερειάρχες θα έχουν μια καλύτερη θητεία και προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Εσωτερικών θα βοηθήσει.

Ερ: Να περιμένουμε μια συνάντηση σύντομα και με την Ρένα Δούρου, τη νέα περιφερειάρχη Αττικής;

Απ: Και για την κ. Δούρου, αλλά και για όλους τους περιφερειάρχες, όπου κι ανήκουν, η πόρτα του υπουργείου Εσωτερικών είναι ανοικτή. Είναι γνωστό ότι εγώ δεν ψήφισα την κ. Δούρου, ούτε φυσικά περίμενα ποτέ να με ψηφίσει η κ. Δούρου, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Κοινά είναι τα προβλήματα και με καλή διάθεση μπορούμε να δώσουμε λύσεις, έστω κι αν έχουμε διαφωνίες.

Ερ: Σας άκουσα να λέτε σε τηλεοπτικές σας συνεντεύξεις το πρωί ότι "θα πρέπει να βοηθήσουμε να ξεκολλήσει το κάρο από τη λάσπη". Θα τα καταφέρει η νέα κυβέρνηση;

Απ: Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε και όλοι θα κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα ακριβώς γι αυτό: να ξεκολλήσει η πατρίδα από τη λάσπη.